Wat is Tikva?
Tikva
Renske Feenstra
Tikva
06/13/2024
3 min
0

Wat is Tikva?

06/13/2024
3 min
0

Misschien wil je zelf nog meer weten over wat Tikva is en vind je het ook leuk als je de mensen om je heen meer kunt vertellen over Tikva 😀

Oorsprong

Tikva komt uit Zweden en is ontwikkeld door Mimmi Edin, een personal trainer die een work-out zocht om te herstellen van een whiplash blessure. In de reguliere zorg kon zij geen geschikte manier vinden om te herstellen, dus zocht zij samen met een fysiotherapeut naar eenvoudige, rustige en effectieve bewegingen en ontspanningsoefeningen. Samen ontwikkelden zij een nieuw concept: Tikva. De bewegingen komen dus uit de fysiotherapie en door de muziek en Bijbelteksten is het echt een unieke work-out 😀

Wat is Tikva? 

Tikva wil je tools aanreiken om een leven te leven in balans en in vertrouwen, met de focus op de hele persoon, naar geest, ziel en lichaam.

Tikva is dé christelijke bewegings- en ontspanningsmethode. Deze manier van ontspanning en rust is geïnspireerd op Psalm 23.

"Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij naar vredig water" 


De rustige bewegingen zijn eenvoudig en effectief. Ze richten zich op het vergroten van flexibiliteit, mobiliteit en stabiliteit. Ze zorgen voor een verbetering van de ademhaling en het bevordert de bloedcirculatie. Beweging zorgt er ook voor dat herstellende stoffen worden aangevoerd en afvalstoffen worden afgevoerd in de bloedbaan. Dit bevordert het herstel.

De bewegingen en ontspanning worden gecombineerd met muziek die speciaal is geschreven voor Tikva door een christelijke componist uit Zweden. Er worden tijdens de les woorden uit de Bijbel voorgelezen die hoop, kracht en inspiratie geven.

Gezondheidsvoordelen

De bewegingen die we tijdens Tikva doen, vergroten je mobiliteit, verbeteren je ademhaling en verhogen je bloedcirculatie. En dit stimuleert vervolgens weer de flexibiliteit en stabiliteit van je lichaam. 

Tijdens het doen van de rustige bewegingen van Tikva, kunnen we er heel bewust voor kiezen om met iedere beweging uit te strekken naar God. Het is een bewuste keuze die we maken, om de rust, de vrede, de hoop en de kracht die we zó nodig hebben, te zoeken en vinden bij Hem. 

Uit onderzoek blijkt dat een kalme en diepe ademhaling de hartslag verlaagt en daardoor rechtstreeks het parasympathische zenuwstelsel activeert. Daardoor geeft het lichaam prioriteit aan herstel.

Effecten hiervan zijn o.a.: 
- een verlaagde bloeddruk en
- verlaagde niveaus van stresshormonen.
- Ook neemt de voedselvertering en stoelgang toe.

Daarom richten we ons tijdens de Tikva lessen op een kalme en diepe ademhaling. Een diepe ademhaling brengt rust in je gehele systeem. En we kunnen kalm en diep ademen, wanneer we ons richten op God en de rust die Hij geeft.

Voor wie is Tikva

Tikva is voor alle leeftijden en het maakt niet uit of je sportief bent of dat je beperkingen ervaart in het bewegen. Je kunt alle bewegingen aanpassen naar eigen vermogen en de bewegingen zo groot of klein maken als voor jou comfortabel is. Bekijk ook eens samen met je eigen fysiotherapeut welke bewegingen geschikt zijn voor jou en of er misschien bewegingen zijn die jij beter niet kunt doen (of beter kunt aanpassen) 🙂

Gods Woord & muziek

Bij de bewegingen worden Bijbelteksten voorgelezen om hoop, kracht en inspiratie te bieden. Ons denken wordt vernieuwd door de woorden van Waarheid van God en we mogen ons op Zijn Woord richten. Er klinkt instrumentale muziek die speciaal voor Tikva is gemaakt door christelijk componist Fredrik Larsson. 

"Want in Hem leven wij, bewegen wij en zijn wij. Of zoals enkele van uw eigen dichters hebben gezegd: Uit Hem komen wij voort."  Handelingen 17:28

Tikva Relax, Stretch & Forte

Er zijn 3 verschillende Tikva lessen.

Tikva Relax: tijdens deze les kom je door ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en bewegingen tijdens het zitten, geestelijk en lichamelijk tot rust. Het is voornamelijk gericht op ontspanning en er zijn momenten van stilte.

Tikva Stretch: 
De focus ligt naast ontspannen, ook op mobiliteit, flexibiliteit en stabiliteit. We doen stretchoefeningen waarin je spieren meer worden aangesproken. De ademhaling verbetert en de bloedcirculatie wordt bevorderd. Iedereen kan meedoen, ook als je weinig conditie hebt. Ook is er aan het einde een moment om te liggen (relaxation) en de stilte te ervaren.

Tikva Forte: De oefeningen zijn intensiever en uitdagender dan de oefeningen van Tikva Stretch. Forte bewegingen zijn niet alleen gericht op het bevorderen van flexibiliteit, mobiliteit en stabiliteit, maar ook op het verbeteren van conditie en spierkracht. Beginners zijn welkom bij Tikva Forte, je mag meedoen op je eigen tempo. 

De Tikva Forte lessen zullen later in 2024 worden opgenomen in het online membership Restore! 

Tikva online 

Tikva (groeps)lessen zijn op locatie te volgen in Apeldoorn en ook online. Volg mij op Instagram @studiorestore.nl & Instagram @renskefeenstra voor de laatste ontwikkelingen.

Hopelijk ben je nu een stuk wijzer over wat Tikva is, de achtergrond van Tikva en welke gezondheidsvoordelen Tikva biedt 😀


Liefs,

Renske Feenstra

Gerelateerde artikelen:

Gratis proefles Tikva

Wil je meer lezen en weten over gezond leven, in relatie tot God? Bekijk dan mijn pagina met gratis proeflessen. Je kunt daar gratis e-books, checklists of mini-trainingen downloaden. Dit aanbod vul ik regelmatig aan, dus neem zeker een kijkje.

Reacties
Categorieën