Wat doet een holistisch therapeut
Gezondheid
Renske Feenstra
Gezondheid
07/24/2023
3 min
0

Wat doet een holistisch therapeut

07/24/2023
3 min
0

Vanuit christelijke holistische therapie hebben we oog voor de gehele mens, bestaande uit geest, ziel en lichaam. Geest, ziel en lichaam zijn met elkaar verbonden en hebben invloed op elkaar. Problemen en klachten op lichamelijk vlak hebben invloed op onze mentale gezondheid en andersom ook. 

In deze blogpost onderzoeken we wat een christelijk holistisch therapeut doet.

Inleiding tot christelijke holistische therapie

Je lichaam houd je onder andere gezond door voldoende beweging, gezonde & natuurlijke voeding en voldoende ontspanning. 

Je ziel is het gebied van je denken, je willen, je voelen/emoties. Hierbij kan je kijken naar de normen en waarden die voor jou belangrijk zijn en op basis daarvan kan je weer keuzes maken die bijdragen aan je gezondheid. Denk aan grenzen aangeven, dankbaarheid uiten, loslaten van wrok en pijn en het uiten van je waardering. 

Je geest wordt geheeld en vernieuwd door God zelf. Daar kan je zelf niks voor doen, dat heeft Hij al gedaan. 

Johannes 3:16: Want God had de wereld zo lief dat Hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. 


In het leven kan je regelmatig tegen dingen aanlopen waar je zelf even niet uitkomt. Dat kan zijn op geestelijk, mentaal, emotioneel, relationeel of fysiek vlak. Vaak ervaar je klachten op meerdere vlakken en hebben ze ook invloed op elkaar. Bijvoorbeeld wanneer je mentaal niet lekker in je vel zit, dan kan je ervaren dat het uitdagender is om gezond te koken en te gaan sporten. 

Een christelijk holistisch therapeut kijkt naar de persoon als geheel en probeert de onderliggende oorzaken van problemen te vinden, niet alleen de symptomen aan te pakken. Het gaat erom dat jij gaat zien waar iets vandaan komt en dat jij zelf de de stap kunt zetten om nieuwe keuzes te maken.  

De Kernprincipes

- Bijbelse visie: Het is belangrijk dat alles wordt getoetst aan het Woord van God, de Bijbel. 

- Balans: We kijken naar geest, ziel en lichaam. Perfecte balans hoeft er niet te komen, maar we kunnen proberen te leven zoals God het heeft bedoeld. 

- Gebed: We leggen alles in de handen van God, Hij wil onze lasten dragen. Hij is onze schuilplaats en we geloven dat Hij voorziet. 

- Eigen regie: Jij bepaalt welke keuzes je maakt en jij zet zelf de stappen. Ik sta naast je om te ondersteunen. 

Werkwijze van een christelijk holistisch therapeut

Intakegesprek

Als christelijk holistisch therapeut begin ik met een intakegesprek om een volledig beeld te krijgen van de cliënt. We verkennen de problemen, klachten, verlangens en doelen van de cliënt.

Voorstel traject

Op basis van het intakegesprek doe ik een voorstel voor een traject. Dan kan verschillen van 1 maand tot 6 maanden. Ook zijn er mogelijkheden om de sessies online te doen. In het traject werk ik met verschillende coaching technieken en therapieën. We stellen samen doelen op. 

Voortgang en Evaluatie

Regelmatige opvolging en evaluatie zijn essentieel om de voortgang te volgen en de doelen van het traject eventueel aan te passen. 

De Rol van de Cliënt

Een uniek aspect van christelijke holistische therapie is de actieve rol van de cliënt in het proces. Dit omvat:

Zelfreflectie: Regelmatige reflectie gedrag, emoties en geestelijk leven. 

Huiswerk en Oefeningen: Oefeningen voor thuis kunnen essentieel zijn voor voortgang.

Open Communicatie: Eerlijke en open communicatie met de therapeut.

De voordelen van christelijke holistische therapie

- Geïntegreerde Aanpak: De behandeling kijkt naar alle aspecten van de persoon.
- Persoonlijke aanpak: Elk behandelplan is uniek en afgestemd op de individuele behoeften van de cliënt.

- Stressvermindering: Helpt bij het verminderen van angst en spanning.

- Bewustwording: Versterkt het begrip van het eigen lichaam en de mentale gezondheid. 

- Preventieve gezondheidszorg Richt zich op het voorkomen van ziekten/klachten door een gezonde levensstijl.

Tot slot

Een christelijk holistisch therapeut biedt een allesomvattende benadering van gezondheid en welzijn. Door de onderliggende oorzaken van problemen aan te pakken, niet alleen de symptomen, kan deze therapie helpen bij het creëren van een evenwichtiger en gelukkiger leven. Ik ben toegewijd aan het bieden van hoogwaardige christelijke holistische zorg. Neem contact op voor een gratis consult van 30 minuten en ontdek hoe ik je kan helpen.

Gratis lessen Tikva & e-books

Wil je meer lezen en weten over gezond leven, gezond bewegen en ontspannen op christelijke basis? Bekijk dan mijn pagina met gratis Tikva lessen en e-books. Je kunt daar de lessen aanvragen en volgen. Dit aanbod vul ik regelmatig aan, dus neem zeker een kijkje.

Vraag gratis Tikva lessen aan of download de gratis e-books

In Liefde,

Renske FeenstraReacties
Categorieën